Joel • JOEL
 • "JAG HAR ALLTID VARIT ÖPPEN FÖR DET ÄR MIN MÄNSKLIGA RÄTTIGHET"

 • Varför ska en person ens behöva komma ut? Det är fucked up. Komma ut från vadå? Ett fängelse byggt av hetronormen där alla fångarna bryts ned sakta men systematiskt tills de själva tror att det är upp till de att bekänna vår läggning, som om vi vore kriminella. Ett vi och ett dem, och om vi ska få vara med i resten av samhället så måste vi komma ut. En bekännelse som är påtvingad och som får människor att känna sig mindre värda. Helt orimligt att människor ska känna skam över något de absolut inte kan rå över och som för den delen är jävligt vackert. Jag kom ut genom att inte komma ut.
  När jag var femton år sa jag till mina föräldrar att jag skulle till Pridefestivalen i Stockholm och behövde pengar. De frågade var Pride var för något och jag förklarade. Jag minns att jag kände mig skamfylld över att jag inte var straight men jag kommer också ihåg att jag också kände mig förbannad och orättvist behandlad. Varför ska jag behöva komma ut när min brorsa som gillar tjejer inte behöver sitta där och bekänna något som är fullkomligt självklart för en själv? Så jag beslöt mig för att mina föräldrar och alla andra är intelligenta nog att själva förstå vad jag är, om det nu är så viktigt, och känner de ett behov av att uttrycka sig om saken får de väll göra det . Eftersom det finns ett utryck mot HBTQ-personer är det viktigt att folk står för vem de är för att fortsätta bana väg för våra rättigheter men det är inte synonymt med att tvingas komma ut och gå runt med den skam och självhat bara för att en är ex gay.
  Jag har alltid varit öppen för det är min mänskliga rättighet. Jag respekterar och förstår verkligen att det kan vara tufft att våga och orka vara den en är i detta hetronormativa samhälle men glöm aldrig; Du är aldrig ensam! Det är inte fel på dig! Det är fel på samhällets och des normer. Du är awesome och har rätt att INTE komma ut men ändå vara hur GAY du vill!
  Och om DU känner att du vill samla dina nära och kära och berätta hur det ligger till så är det också din rättighet men det är viktigt att vi problematisera komma ut processen så att vi förstår att den inte är skapad av oss själva utan av en hetronorm. Vi ska äga vår egen rätt att vara de vi är utan krav från något hetrosamhälle.
  Igen; Du är inte ensam! Det är inte fel på dig! Du bestämmer över ditt liv!

  (foto: Peter Knutson)


  DELA JOELS BERÄTTELSE: